Leiden staat vooral bekend als bruisende studentenstad, maar ook voor niet-studenten is Leiden the place to live.

Inmiddels is Leiden met haar 121.000 inwoners de vierde stad van Zuid-Holland te noemen. Leiden wordt vaak Sleutelstad genoemd. Deze bijnaam verwijst naar het wapen van de stad. De stad heeft tevens de oudste universiteit van Nederland. Verder wordt Leiden geroemd om haar rijke geschiedenis, oude binnenstad met grachten, monumentale gebouwen en de lieflijke hofjes.

Historisch en bruisend, dat is Leiden ten top!

Het is dan ook niet vreemd dat vanuit deze stad diverse musea, monumenten en andere kunst en cultuurevenement makkelijk te bezoeken zijn. Dit zijn mede factoren die het verhuren van woningen in Leiden zo aantrekkelijk maakt.

Huren en wonen in Leiden wordt steeds populairder, dat blijkt ook uit onderzoek door de gemeente. Het vinden van een baan in Leiden is vrij gemakkelijk en daarnaast huren mensen graag een woning in een de Sleutelstad, omdat het dicht bij veel natuurgebieden ligt.

Verhuurders hoeven om die reden zich geen zorgen te maken over eventuele leegstand van hun woning. Leiden ligt ideaal in de Randstad en daardoor zijn de belangrijke steden makkelijk te bereiken. Ook het historische erfgoed van Leiden is goed voor het verhuren van woningen. Mensen wonen graag in een stad met een rijke geschiedenis. En dan niet te vergeten dat de Sleutelstad de oudste universiteit van Nederland herbergt. Een goede reden voor veel (toekomstige) ouders om een woning te huren in Leiden.

Dit alles maakt Leiden als ideale stad voor het verhuren van een woning. De mooie omgeving, de lieflijke hofjes, de grachten en oude huizen spreken voor zich. Dingen die steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vaak niet te bieden hebben. De expats die daar wonen, trekken massaal naar Leiden. Gunstig voor het verhuren van woningen in de Sleutelstad.

 

Waarom verhuren in historisch Leiden?

Huurders kiezen voor:

 • De strategische ligging in de Randstad;
 • Rijke geschiedenis;
 • Lieflijke hofjes;
 • Gezellige grachten;
 • Oudste universiteit van Nederland;
 • Dicht bij veel natuurgebieden.

 

Top 10 favorieten van inwoners van Leiden

 1. Leidse Jazzweek

De Leidse Jazzweek vindt plaats in januari en biedt een kroegentocht en een JazzWijk rond de Hooglandse kerk.

 1. Werfpop
  Leiden heeft haar eigen popfestival. Vroeger in het Werfpark, tegenwoordig in Natuurpark de Leidse Hout. Artiesten als Suicidal Tendencies, De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Sepultura, Go Back to the Zoo en Tim Knol hebben in het verleden opgetreden.
 2. Leids Film Festival

Zes dagen lang staat Leiden in het teken van ‘de film’. Bioscopen, musea en culturele en poppodia vertonen een groot aantal nieuwe en/of bijzondere films.

 1. Museumnacht Leiden

Naturalis, Hortus botanicus Leiden, Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde, SieboldHuis en Museum De Lakenhal zijn in juni ’s avonds te bezoeken. De musea pakken op deze avond uit.

 1. Kerstmarkt

Geen lange tocht naar verre steden nodig. Nee, Leiden heeft haar eigen gezellige kerstmarkt op de Nieuwe Rijn.

 1. Lichtjesparade

In november start het winterseizoen. Leiden viert dit door middel van een lichtjesparade door de binnenstad. Meer dan 750 kinderen doen hier aan mee.

 1. Leids Cabaret Festival

Nieuw en oud talent staat centraal tijdens dit festival. Eerder wonnen onder andere Dubbel & Dwars, Zak & As, Lebbis & Jansen, Andre Manuel, Kees Torn, De Bloeiende Maagden, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Sara Kroos, Wim Helsen, Javier Guzman en Katinka Polderman.

 1. Lakenfeesten

Begin juli is het in Leiden één groot feest, dan is het tijd voor de Lakenfeesten. Je kunt dan genieten van de Peurbakkentocht, de Laken- en curiosamarkt, de Dragonboatrace en er is veel live muziek.

 1. De wetenschapsdag

Ontdek hoe gevarieerd en interessant de wetenschapsdag is. Diverse Leidse organisaties in kennisinstellingen bieden workshops en demonstraties aan.

 1. Leidens ontzet

Op 2 en 3 oktober herdenkt de Sleutelstad de belegering tijdens de Tachtigjarige oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574 met traditionele evenementen als een grote optocht en de kermis.