Huis tijdelijk verhuren

Een gespecialiseerde verhuurmakelaar uit uw regio neemt contact met u op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

BEL ONS

AanhuurprocedureVerhuurprocedure

Omdat Nederland een land is waar woningbezit wordt gestimuleerd is er weinig bekend over huren en verhuren van een woning. Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor huren en verhuren. En dat is jammer, want de vraag naar tijdelijke woonruimte wordt steeds groter en het aanbod loopt in de Randstad en de grote steden sterk terug.

Tijdelijk woning verhuren

Met name woningzoekenden die tijdelijk willen huren worden tijdens hun zoektocht teleurgesteld. Met tijdelijk bedoelen we huren voor een periode van 3 maanden tot circa 24 maanden.  De woningsites met huurwoningen doen vermoeden dat het aanbod divers en meer dan voldoende is. Echter 50% van de woningen en appartementen blijkt bij navraag niet meer beschikbaar. 35% is niet passend bij de voorwaarden van de huurder.  Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de periode van verhuur niet aansluit bij de wensen van de huurder of de woning wordt kaal opgeleverd. Een woning die zonder stoffering wordt opgeleverd is niet praktisch voor een huurder die op zoek is naar een onderkomen voor 3 tot 12 maanden. De investering voor raambekleding en vloerbedekking is in verhouding te groot.

De meeste woningeigenaren besteden de verhuur van hun woning(en) uit aan verhuurmakelaars, vaak met de boodschap een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. Daar past een tijdelijke verhuur korter dan 12 maanden niet bij. Immers is de kans op leegstand dan groter en een onnodige bewonerswissel is vaak niet gewenst.

Het is duidelijk dat de vraag niet bij het aanbod past. Het wrange van deze situatie is dat er veel woonruimte is wat tijdelijk leeg staat, maar niet te huur wordt aangeboden of niet wordt verhuurd via een gespecialiseerde verhuurmakelaar met een geschikt netwerk aan woningzoekenden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Eigenaren van 2 woningen, waarvan één nog niet verkocht.
 • Wereldreizigers
 • Vertrekkende expats (werknemers die worden uitgezonden door de werkgever)
 • Woonruimte boven winkels

Dit optionele aanbod bereikt de woningzoekende niet.  Terwijl de vraag zo groot is en steeds groter wordt onder andere door de veranderende woningmarkt.

Zoekers naar tijdelijke woonruimte kunnen zijn:

 • Buitenlandse medwerkers (expats) van bedrijven (woonruimte voor 3-30 maanden)
 • Piloten in opleiding in de nabijheid van vliegvelden (woonruimte voor 3 tot 6 maanden)
 • Eigenaren van nog niet opgeleverde nieuwbouwwoningen, ter overbrugging (woonruimte 2 tot 15 maanden)
 • Zoekers naar een koopwoning in een specifiek buurt (woonruimte 6-12 maanden)
 • Proefwoners, afkomstig uit een andere stad om omgeving te leren kennen (woonruimte 6 tot 12 maanden)
 • Mensen die een huis laten verbouwen en tijdens de verbouwing niet thuis kunnen wonen ( woonruimte 2 tot 8 maanden)
 • Terugkerende expats (woonruimte 6-12 maanden)

Waarom tijdelijk huis verhuren?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom een eigenaar van een woning zijn huis tijdelijk zou willen verhuren.

1. Veiligheid t.o.v. diefstal, inbraak en vandalisme
2. Geen zorg voor onderhoud binnen
3. Geen zorg voor tuinonderhoud
4. Huurinkomsten
5. Geen dubbel woonlasten
6. Bij te koop staande woning: een bewoond huis “verkoopt” beter
7. G/W/E wordt door huurder betaald
8. Blij maken van een woningzoekende naar tijdelijke woonruimte.

Hoe verhuur ik mijn huis tijdelijk?

Belangrijk is uw huis te laten verhuren door een gespecialiseerde verhuurmakelaar. In tegenstelling tot een verkoopmakelaar beschikken zij over het juiste netwerk en staan hierdoor dagelijks in contact met zoekers naar tijdelijke woonruimte. Dat kunnen zowel particuliere als zakelijke huurders zijn. Zij kunnen door ervaring de verhuurder alles vertellen over het verhuurproces en hoe de woning het beste verhuurd kan worden. De verhuurmakelaars van Premium Housing gaan hierbij uit van de belangen van de verhuurder en zullen om die reden duidelijk willen hebben wat de verhuurder wel, maar ook vooral niet wenst. Het is van groot belang dat de verhuurder bij de huurder past. Eigenaren van een te koop staande woning hebben soms de neiging om de tijdelijke verhuur van de te koop staande woning ook bij de verkopend makelaar onder te brengen. Dat wordt sterk afgeraden. De verkoopmakelaar richt zich immers vooral op de verkoop van de woning of appartement. Zijn belang ligt niet bij het verhuren van de woning.  Door de verhuur uit te besteden aan een verhuurspecialist is er geen sprake van verstrengeling van belangen en wordt het juiste netwerk aangewend. Daarnaast is een verhuurmakelaar op de hoogte van specifieke wet en regelgeving van het huurrecht en zijn de procedures hierop aangepast.

Tijdelijk huis verhuren: gemeubileerd of gestoffeerd?

worden hangt van een aantal zaken af. Over het algemeen is de stelregel: Korte (ver)huurperiode: gemeubileerd te huur aanbieden. Langere (ver)huur periode: gestoffeerd te huur aanbieden. Het een en ander hangt echter ook van de situatie van de verhuurder af. Heeft hij meubels over dan is gemeubileerd aanbieden een optie maar geen must. Huurders op zoek naar tijdelijke woonruimte zijn vaak al blij als zij een geschikte ruimte vinden en passen zich graag aan de situatie die de verhuurder hen biedt. Wel is het belangrijk dat de woning “netjes” wordt opgeleverd aan de huurder. Hoe hoger het opleveringsniveau, hoe beter de huurder voor de woning zal zorgen, dan wel aangesproken kan worden op eventuele beschadigingen.

Bij te koop staande woningen is het belangrijk dat de huurder aan bezichtigingen, ten behoeve van de verkoop, meewerkt.  Vaak worden dergelijke woningen via de leegstandswet verhuurd. Een vergunning, die aan te vragen is bij de gemeente, is hiervoor noodzakelijk. De verhuurmakelaar kan u alle voorwaarden, voor en nadelen uitleggen over tijdelijk verhuren via de leegstandswet.

Een vertrekkende expat is er over het algemeen bij gebaat dat zijn huis wordt verhuurd voor een langere periode. De meeste expats worden voor circa 3 jaar uitgezonden door hun werkgever. Een bij Premium Housing aangesloten verhuurmakelaar zal zijn uiterste beste doen een passende huurder te vinden die de intentie heeft voor een langer periode te willen huren. Een minimale huurperiode van 12 maanden is zeker mogelijk.

tijdelijke woning verhuren