/* preload font*/ /* preload font*/ Skip to main content
Verhuren aan expats bij emigratie

Een gespecialiseerde verhuurmakelaar uit uw regio neemt contact met u op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

VerhuurprocedureAanhuurprocedure

“Wij gaan emigreren”. Huis verkopen of verhuren?

Per dag emigreren 300 Nederlands. Nederland is een land waar de meeste mensen een eigen woning bezitten. Maar wat ga je doen met je koopwoning als je besloten hebt om te gaan emigreren. Statistieken hebben aangetoond dat 61% van de emigranten hun huis in eerste instantie niet gaan verkopen maar verhuren. Daar heeft de individuele emigrant zo zijn eigen redenen voor. Een viertal voorbeelden:

1. Emigratie naar Canada

Margret en Pim kozen voor de verhuur van hun woning i.v.m. emigratie omdat Margret er niet van overtuigd was dat zij in Canada zou kunnen wennen. Daarnaast was zij dol op hun eigen woning die zij met veel liefde een thuis had gemaakt. Bij de beslissing om de stap van emigratie te maken heeft zij het behoud van hun huis dan ook als voorwaarde ingebracht. Haar idee: “Verkopen van ons huis voelt zo definitief en kan altijd nog. Bij verhuren van ons huis is er nog een weg terug, dat geeft mi een prettig gevoel”.

Verhuren aan expats bij emigratie2. Emigratie naar Frankrijk

André heeft direct besloten zijn huis te verkopen. Hij wilde helemaal opnieuw beginnen en beschouwt het hebben van een huis in Nederland een last en een zorg. Daarnaast kan hij de overwaarde van zijn woning goed gebruiken om zijn start in Frankrijk wat prettiger te laten verlopen.

3. Emigratie naar Portugal

River en Tim kwamen direct tot de conclusie dat het beter was om hun appartement te verhuren. Begin 2010 hadden zij hun appartement met een toplening aangekocht. Vlak daarna stortte de huizenmarkt in. De kans dat zij bij verkoop met een grote restschuld achterblijven is 100%. Terwijl verhuur hen een kleine winst garandeert. Daarbij geeft het hen een goed gevoel dat er nog een woning is waar zij naar terug kunnen keren.

4. Emigratie naar Curaçao

Job en Marieke vinden het belangrijk om hun kinderen nog een thuis in Nederland te kunnen bieden. De kinderen zijn nu klein, maar als ze zouden gaan studeren dan biedt Curaçao daar in ieder geval geen mogelijkheid toe. Het is zonde om een woning lang leeg te laten staan. Het huis verhuren voor een periode van een jaar of 10 is dan een uitstekende oplossing.

HUIS VERHUREN OF VERKOPEN BIJ EMIGRATIE?

Bovenstaande situaties zijn slechts een aantal voorbeelden uit de praktijk. Om de juiste beslissing te nemen zal je als toekomstige emigrant antwoorden moeten geven op de volgende vragen:

 1. Weet je zeker dat je definitief vertrekt en niet meer in terug wilt komen naar je huidige woonplaats of huis?
 2. Wat brengt financieel meer op: huis verhuren of verkopen?
 3. Hoe werkt verhuren in samenhang met belastingen
 4. Blijf ik met een restschuld achter bij verkoop
 5. Wat zijn de voor- en nadelen van verhuren
 6. Wat zijn de voor- en nadelen van verkoop

Of je definitief vertrekt en niet meer terugkomt in je geboorteland? Dat zal de toekomst uitwijzen. Echter is het wel een feit dat 85% van de Nederlanders uiteindelijk weer terugkomt naar Nederland. 40% daarvan keert zelfs binnen 3 jaar weer terug. Dus hoe sterk de intenties van emigranten ook zijn, helaas blijkt de praktijk vaak anders uit te pakken. Dat is op zich heel menselijk. Het gras is toch altijd groener bij de buren, niet waar. Tijdens een vakantie kan een land precies bieden wat je het liefst het hele jaar zou willen hebben. Maar leven en werken in een andere cultuur is heel wat anders. De mogelijkheid bestaat dat je op enig moment de voordelen van het kikkerlandje Nederland gaat missen. Uw huis verhuren voor bijvoorbeeld een jaar of twee is dan een oplossing. Zodra je zeker weet dat terug gaan geen optie meer is kun je de woning verkopen. In feite kun je dit allemaal voor je vertrek al regelen. Als je al een verkoopmakelaar hebt uitgekozen, is na de verhuurperiode, één telefoontje genoeg, om het verkoopproces op te starten.

Het komt echter ook regelmatig voor dat emigranten besluiten hun woning voor de verhuur aan te houden ondanks dat zij zeker weten dat zijzelf niet meer terugkomen. Of als investering of omdat de kinderen op termijn naar Nederland terug zouden willen.

Een aantal van de bovenstaande vragen zijn pas te beantwoorden als je alle feitelijke informatie hebt. Immers als je niet weet wat de huurwaarde van je woning is of wat de woning bij verkoop zal opbrengen is het lastig op basis van ontbrekende informatie een beslissing te nemen. Maar ook: Wat betekent verhuren eigenlijk. Hoe moet ik de woning aanleveren: Gestoffeerd of gemeubileerd en kan ik het beheer bij verhuur uitbesteden. Zijn er risico’s en hoe zit dat met verzekeringen en lokale belastingen. Wat zijn mijn plichten en mijn rechten als verhuurder. Enz enz.

Een oriënterende afspraak maken met een gespecialiseerde verhuurmakelaar is dan ook aan te raden. Uiteraard zijn er verkoopmakelaars die ook verhuren, maar zij beschikken niet over het juiste netwerk en kennis. Daarnaast bieden de meeste verkoopmakelaars geen beheer voor uw woning aan. Een verkoopmakelaar kan uiteraard wel uw woning taxeren, zodat u dat gegeven ook mee kunt nemen in uw afweging om huis te verhuren of verkopen.

 

Voor- en nadelen huis verhuren of verkopen op een rijtje:

Voordelen verkoop eigen huis :

 • Geen omkijken meer naar je bezit/ überhaupt geen bezit
 • Eventuele overwaarde vrij om een huis te kopen/huren in het buitenland
 • Eventueel vermogen bij overwaarde om de begin periode te overbruggen

Nadelen verkoop eigen huis:

 • Bij vroegtijdige terugkomst moet je een huis huren of kopen
 • Voorgoed emigreren blijft een onzekerheid
 • Uitstel van emigratie doordat de woning niet verkocht wordt. Leidt uitstel tot afstel? 

Voordelen eigen huis verhuren:

 • Terugkomst naar eigen woning mogelijk
 • Inkomsten door verhuur
 • Behoud van bezit/eigen woning
 • Verhuur en beheer kunnen uitbesteed worden, zodat verhuren zorgeloos kan worden.
 • Als de huurovereenkomst is afgelopen kun je weer terug in de eigen woning.
 • Je kunt altijd later besluiten het huis te verkopen

Nadelen eigen huis verhuren:

 • Onderhoud van de woning blijft voor zorg/rekening van eigenaar
 • Inkomsten vallen in box3
 • Je hebt zelf geen toezicht op het huis, maar kan worden uitbesteed aan een verhuurmakelaar.

Voor de startende emigrant is biedt een huis tijdelijk verhuren meer zekerheid en zijn er meer voor dan nadelen te bedenken, mits de woning professioneel verhuurd wordt. Zelf doen is ten zeerste af te raden. Een gespecialiseerde verhuurmakelaar beschikt over een juist netwerk en gedegen kennis. Het is belangrijk om “rustig” te emigreren zonder een zorg te hebben in Nederland.

 

Tijdelijk verhuren van je eigen huis, do’s en dont’s

 1. Zorg voor een juridisch sluitende huurovereenkomst om huurbescherming te voorkomen
 2. Verdiep je in de gevolgen voor belastingen en verzekeringen
 3. Besteed het beheer uit aan bekende of verhuurmakelaar
 4. Neem indien mogelijk een diplomatenclausule op
 5. Laat een marktconforme huurprijs bepalen, niet te laag en niet te hoog
 6. Verhuur nooit aan vrienden of kennissen, houd het zakelijk
 7. Kies een verhuurmakelaar die jouw belangen behartigt (en niet die van de huurder) en je laat kennis maken met de huurder, voordat je huis definitief verhuurd wordt.
 8. Laat de waarborgsom storten op een derdenrekening
 9. Maak een gedetailleerde inventarislijst als je besluit gemeubileerd te verhuren
 10. Kies voor een verhuurmakelaar die de huurders professioneel checkt op inkomsten, kredietwaardigheid en identiteit

Gaat u emigreren en overweegt u uw huis te verhuren neem dan contact op met Premium Housing. Zij brengen u graag in contact met een professionele verhuurmakelaar in uw regio. Premium Housing werkt alleen met verhuurmakelaars die uitgeroepen zijn tot “uitstekend makelaar”, waardoor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de desbetreffende makelaar reeds is bewezen.

Laat een reactie achter