/* preload font*/ /* preload font*/ Skip to main content
Huurwaarde berekenen: Wat is de huurwaarde van mijn koopwoning?

Een gespecialiseerde verhuurmakelaar uit uw regio neemt contact met u op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

VerhuurprocedureAanhuurprocedure

Huiseigenaren die overwegen een koopwoning te verhuren vragen zich uiteraard af, wat de huurwaarde van hun huis of appartement is. De uitkomst kan doorslaggevend zijn om wel of niet tot verhuur over te gaan.

Huurwaarde berekenen: Wat is de huurwaarde van mijn koopwoning?Huurwaarde van uw koopwoning

Uiteraard is de huurwaarde van uw koopwoning van vele factoren afhankelijk. Daarbij is de reden waarom u zou willen verhuren van belang. Daar waar een investeerder voornamelijk uitgaat van een te behalen rendementsdoelstelling, zal een particulier ook andere belangen laten meewegen, die van invloed kunnen zijn op de te bepalen huurwaarde.

Om die reden is niet alleen het aantal kamers en vierkante meters van belang.

Welke factoren bepalen de huurwaarde van uw koopwoning?

Er zijn makelaars die zonder een woning te bezichtigen telefonisch de huurwaarde van een woning bepalen. Grote kans dat de huurprijs niet juist is. Deze kan te hoog maar ook te laag zijn. De factoren waar u rekening mee dient te houden zijn divers en zelfs per regio verschillend. Onderstaand treft u een korte toelichting.

Kan ik mijn huis door een makelaar laten taxeren voor de huurwaarde?

De verhuurmakelaars die verbonden zijn aan Premium Housing bieden u allen een vrijblijvende huurwaardebepaling aan. Om een juiste huurwaarde aan uw woning toe te kennen, maken zij graag een afspraak. Een huurwaarde bepaling op afstand, dus zonder uw woning daadwerkelijk te zien, voeren zij niet uit. De reden hiervoor is dat alle hieronder genoemde criteria meegenomen moeten worden in het bepalen van de huurwaarde. Lang niet alle verhuurmakelaars of verkoopmakelaars die verhuur erbij doen geven een vrijblijvende en gratis huurwaardebepaling af.

Marktprijs huurwoning bepalen

De marktprijs is de enige reële prijs. Dat is immers de prijs die huurders bereid zijn te betalen voor een huurwoning. Deze prijs wordt namelijk bepaald door vraag en aanbod en is afhankelijk van vele factoren. Wilt u weten welke prijs u kunt vragen voor de verhuur van uw woning of appartement in de vrije sector? Laat een van onze verhuurmakelaars uit uw eigen regio u dan ondersteunen bij het bepalen van een marktgerichte verhuurprijs. Hierbij houden wij rekening met alle bepalende factoren.
Laat de marktprijs van uw woning gratis bepalen door een ervaren verhuurmakelaars van Premium Housing

 

FACTOREN HUURWAARDE KOOPHUIS

1. Periode van verhuur

Stelt u uw woning voor een onbepaalde tijd ter beschikking dan zal dit op een positieve manier de hoogte van uw huurwaarde bepalen. Immers kan de huurder nu zelf bepalen hoe lang hij gaat huren. Dat is van waarde voor de huurder. Hoewel de minimale periode in geval van onbepaalde beschikbaarheid over het algemeen wel minimaal 12 maanden zal zijn. Voor u als verhuurder een belangrijk gegeven. Kortere verhuur beïnvloedt uw rendement negatief. De kans op leegstand is aanwezig omdat er geen aansluitende huurder wordt gevonden en u zal weer opnieuw courtage moeten betalen aan uw verhuurmakelaar.

Is uw woning echter beschikbaar voor een bepaalde vaste periode, omdat u bijvoorbeeld na een half jaar zelf weer in de woning gaat wonen. In dat geval is het verstandig een competitieve, wat lagere huurprijs vast te stellen. Immers moet u iemand zien te vinden die precies voor die periode uw woning zou willen huren.

2. Datum beschikbaarheid woning

Is uw woning per direct beschikbaar dan is het verstandig een niet te stevige huurprijs te vragen. Iedere dag dat uw woning of appartement leeg staat kost namelijk geld en rendement. Een marktconforme prijs helpt in dat geval om huurders voor uw woning te interesseren. Stel uw woning staat te huur voor een (te) hoge huurprijs dan huren huurders die een woning zoeken welke direct beschikbaar is, elders voor een lagere prijs. In dat geval is de kans op leegstand aanwezig. Een rekenvoorbeeld illustreert dit gegeven.

Huurprijs van uw woning € 1000,00. Hierdoor staat uw woning onnodig 2 maanden leeg. In dat geval is uw verlies € 2000,00. Stel dat u uw woning voor € 900,00 wel had kunnen verhuren, dan haalt u het verlies pas na 20 maanden weer in.

In het geval dat u de tijd heeft, laten we zeggen 2 maanden, dan is een uitdagende huurprijs aan de bovenkant van de marktwaarde aan te raden. U heeft de tijd om vast te stellen of mensen bereidt zijn de hoge huurprijs te betalen. En zakken kan altijd nog. Hoewel een te hoge prijs ervoor zorgt dat u geen kijkers krijgt.

3. Gemeubileerde of gestoffeerde verhuur

Uiteraard brengt een gemeubileerde woning meer op dan een gestoffeerde woning. Gemeubileerd betekent dat een huurder alleen zijn kleding hoeft mee te brengen en dan volledig kan functioneren. Meestal trekt gemeubileerde verhuur expats aan. Gestoffeerd betekent dat er vloer en raambekleding aanwezig is. Zelfs het gegeven of u uw woning met vloerbedekking, een houten of laminaat vloer aanbiedt is van invloed op de huurprijs.

Een laminaten of houten vloer beïnvloed de huurprijs positief. (Wat oudere) vloerbedekking negatief.

De veronderstelling dat een gemeubileerde woning veel meer opbrengt dan een gestoffeerde woning is niet juist. U dient rekening te houden met afschrijving en vervanging van de meubelen en apparaten. Daarbij vraagt gemeubileerde verhuur meer van uw aandacht. Hoe meer spullen er aanwezig zijn, hoe meer er kapot kan gaan. U dient dat wel voor reparatie of adequate en vergelijkbare vervanging te zorgen.

Het beheer van uw woning kunt u ook uitbesteden, zodat u geen last zult hebben van de vragen van uw huurder(s).

4. Doelgroep: Profiel van de toekomstige huurder

Stelt u hoge eisen aan het profiel van de huurder dan zal de doelgroep klein zijn. In dat geval hecht u grote waarde aan het huurdersprofiel. De ideale huurder kenmerkt zich als volgt: nette mensen (liefst een eenling), zonder kinderen en huisdieren, niet rokend, die er weinig tot niet zijn en de huur op tijd betaald, liefst een half jaar vooruit.

Deze huurders bestaan, dat wel, maar het zijn er niet veel. Als u hoge eisen aan het profiel van de toekomstige huurder stelt is de doelgroep klein en zou een wat lagere huurprijs ervoor kunnen zorgen dat u de huurder zelf kunt uitkiezen.

5. Aantal slaapkamers en vierkante meters huurwoning

Staat uw woning in de randstad en u heeft een grote woning met 3 slaapkamers of meer? Dan heeft u woning waar veel woningzoekenden naar op zoek zijn. Gezinnen met meerdere kinderen kunnen maar uit een paar woningen kiezen, dat beïnvloedt uw huurwaarde uiteraard ook positief. Wel belangrijk is om te beseffen dat een zeer beperkte groep huurder een hoog budget beschikbaar heeft voor huren.

In verhouding brengt een kleine woning altijd meer op dan een grotere woning.

6. Aanwezigheid van meerder wc’s of badkamers

Met name expats stellen de aanwezigheid van meerdere badkamers zeer op prijs. Nederlandse woning beschikken niet vaak over een extra badkamer. Dus mocht u nog verbeteringen willen aanbrengen in uw woning voor de verhuur, dan beïnvloedt een tweede badkamer de huurwaarde zeer positief.

7. Aanwezigheid van een buiten

Een balkon, een terras of een kleine of grote tuin. Eigenlijk is iedere huurder op zoek naar een woning of appartement met een buiten. Een tuin hoeft niet altijd groot te zijn. Niet iedere huurder heeft groene vingers en zal om die reden een grote arbeidsintensieve tuin niet op prijs stellen. Maar over het algemeen zijn huurwoningen zonder buiten minder geliefd en staan dan ook langer te huur in verhouding met een woning of appartement met een buiten.

8. Regio en ligging van de woning

Het is algemeen bekend dat in de gehele randstad vraag en aanbod van huurwoningen scheef is. Dat plaatst de eigenaar van een huurwoning in een comfortabele positie. Waar schaarste is wordt de prijs hoger.

In de buitengebieden is de situatie anders. Daar is minder vraag. Dus heeft dat een negatieve invloed op de huurwaarde.

Momenteel zoeken veel huurders buiten de populaire steden en schaarste gebieden omdat de huurwoningen daar goedkoper zijn. De huurder krijgt meer vierkante meters voor zijn euro. Dit kan tot gevolg hebben dat huurwoningen, mits concurrerend geprijsd niet langer leeg hoeven te staan dan de huurwoningen in schaarste gebieden.

Huurwoningen in de populaire wijken van een stad of regio hebben altijd een hogere huurwaarde.

9. Type woning

Huurwoningen en appartementen met 2 slaapkamers of meer hebben een hogere huurwaarde, maar dat is uiteraard logisch.

Verhoudingsgewijs zijn kleinere woningen duurder dan grotere woningen. Een appartement van 50m2 kan een huurwaarde hebben van € 1000,00. Dat wil echter niet zeggen dat een woning van 100m2 in dezelfde regio/wijk dan automatisch € 2000,00 euro aan huur zou moeten opbrengen. Reden hiervoor is dat er een grotere groep mensen is die € 1000,00 te besteden hebben aan woonlasten, t.o.v. van mensen die en hoger bedrag te besteden hebben.

10. Woning staat tijdens verhuur te koop

Wenst u dat uw woning tijdens de verhuurperiode ook te koop staat dan binvloed dit de huurwaarde van uw woning negatief. Immers wordt er van uw huurders verwacht een stuk privacy in te leveren en bezichtigingen toe te laten. Daarnaast lopen zij het risico dat als de woning verkocht wordt dat de verhuurder de huurovereenkomst opzegt. Dit kan alleen als de woning verhuurd wordt via de leegstandswet en de gemeente hiervoor een vergunning heeft afgegeven.

11. Opleveringsniveau interieur

Een neutrale oplevering qua kleuren van uw woning draagt bij een hogere huurwaarde van uw huis of appartement. Evenals een woning die goed onderhouden is aan de binnen en buitenzijde. Daarnaast zal een woning die ingericht is met eenvoudige meubelen een lagere huuropbrengst kennen in vergelijk met een woning die met moderne of design meubelen is ingericht.

Een huurwoning met een mooie/moderne houten, laminaat of plavuizen vloer zal meer opbrengen aan huur dan een woning met bijvoorbeeld oude/versleten vloerbedekking.

12. Nieuwe of oude woning

Een oudere woning die goed gerenoveerd is kent eenzelfde huurwaarde als een nieuwere woning. Echter biedt u een oudere niet gemoderniseerde huurwoning aan, dan bepaalt dit de huurwaarde van uw woning negatief.

13. Veiligheid woning/omgeving

Met name expats, die Nederland niet kennen, zijn op zoek naar een veilige woning in een veilige woonomgeving. Het zegt vaak iets over het land van herkomst waar mogelijk niet alle buurten en steden even veilig zijn. Een buitenlandse huurder heeft geld over voor een veilige huurwoning.

14. Aanbod van vergelijkbare woningen in uw omgeving

Is er een groot aantal vergelijkbare huurwoningen in de nabije omgeving dan zal dit de huurwaarde van uw huurwoning beïnvloeden op een negatieve manier. Zet u uw huurwoning te hoog in de markt dan zal deze een periode van te lange leegstand ondervinden. Helaas biedt het internet hierin geen transparantie. Sommige huurwoningen lijken te hoog en andere te laag geprijsd. Dit heeft vaak te maken met de voorwaarden waaronder een woning wordt verhuurd. Dit wordt lang niet altijd duidelijk omschreven op de websites.

Een ervaren en gespecialiseerde verhuurmakelaar heeft hier echte wel zich op en kan u voorzien van een onderbouwde huurwaardebepaling.

Laat een reactie achter