/* preload font*/ /* preload font*/ Skip to main content
Eigen huis verhuren

Een gespecialiseerde verhuurmakelaar uit uw regio neemt contact met u op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

VerhuurprocedureAanhuurprocedure

Steeds meer huizenbezitters overwegen  om een eigen huis te verhuren.  De bank geeft weinig rendement op spaargeld. Dus het is anno 2014 lucratiever om geld te investeren in stenen.  Het aantal investeerders clubs groeit en steeds meer mensen met één huis te veel besluiten om het tweede huis niet te verkopen maar te behouden met uiteraard diverse redenen.

Eigen huis verhuren

Denk aan:

 • investering of als pensioenopbouw voor later
 • opbouw grote investeringsportefeuille van panden met hoog rendement met als doel later te verkopen
 • tijdelijk verhuur voor vertrekkende expats gedurende het verblijf in het buitenland
 • woning bezitters met een lege te koop staande woning

De vraag die altijd opkomt is of een “eigen huis verhuren” zelf kan worden gedaan of dat er een verhuurspecialist moet worden aangetrokken.

Wil je je eigen huis verhuren en daar geen hulp voor inschakelen dan zal je je moeten verdiepen in het Nederlands Huurrecht.  Het Nederlandse Huurrecht is een van de meest complexe in de wereld. De bescherming van de huurder is enorm. Dit betekent dat je niet alleen de juiste huurovereenkomst moet gebruiken met het juiste gebruik van de specifieke wetsartikelen, maar ook dat de selectie van de kandidaat huurder zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Een betrouwbare huurder is van groot belang.

Een eigen huis verhuren via een advertentie op bijvoorbeeld Marktplaats leidt meestal niet naar een betrouwbare huurder, maar trekt meestal de huurders die via een andere weg geen woning kunnen bemachtigen.  Een eigen huis verhuren aan vrienden of kennissen lijkt vaak ideaal, maar kent ook veel haken en ogen. De vraag is hoe zakelijk je in de huurtransactie kan staat als het gaat om bekenden. Terwijl juist het gunnen van een woning zakelijk moet worden aangestuurd en er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt en wel voordat de huurovereenkomst getekend en de huurperiode aanvangt. Een gedegen kredietwaardigheid is onontbeerlijk, want niemand laat het achterste van zijn tong zien als het gaat om kredieten die zij zijn aangegaan. Maar ook het vastleggen van de situatie bij het overhandigen van de sleutel op een professionele wijze  is een voorwaarde voor een zorgeloze verhuurperiode.

De vraag is overigens of je wel aan bekenden wilt verhuren. Huizenbezitters gaan vaak op zoek naar een buitenlandse medewerker (Expat) die goed betaald, vanzelfsprekend aangesproken kan worden op eventuele schade in de woning en deze ook vergoed. Maar als je niet beschikt over een gedegen netwerk is het bijna onmogelijk om in contact te komen met deze doelgroep. De gespecialiseerde verhuurder heeft een relevant netwerk opgebouwd en vervult opdrachten van grote internationale bedrijven die op zoek zijn naar woonruimte voor hun buitenlandse medewerker. Ook Relocation bureaus werken niet met individuelen maar werken altijd samen met geselecteerde partijen.

Daarnaast is een expat echt niet zaligmakend. Ook expat huurders hebben voor en nadelen. Zo zullen ze altijd een diplomatenclausule bedingen.  Als je een langdurige verhuur tot stand wil brengen hoeft een expat dus echt niet de meest geschikte huurder te zijn.

Verhuren van een huis of een appartement is een vak apart. Ook een verkoopmakelaar die af en toe een huis verhuurd beschikt vaak niet over de juiste know how, inzicht of een gedegen netwerk. Om die reden zijn er gespecialiseerde verhuurmakelaars met een eigen netwerk.

Je eigen huis verhuren via een dergelijke deskundige partij vraagt om een goede selectie van de voor jou juiste verhuurmakelaar.  Ook binnen deze groep zijn er deskundige en minder betrouwbare en deskundige partijen.  Maar hoe weet je nou wie wel of niet deskundig en betrouwbaar is en over een geschikt netwerk beschikt?

Waar moet je letten?

 • Hoe lang bestaat de verhuurbemiddelaar? Hoe langer hoe meer ervaring en hoe beter het (internationale) netwerk
 • Hoe groter de organisatie, hoe groter het relevante netwerk
 • Waar adverteren zij? Adverteren zij op veel websites, zoals Pararius, Xpatrentals? Maar ook op Funda. Een verhuurmakelaar die op Funda mag adverteren is door een strenge selectie gegaan, wat een hoge kwaliteit van dienstverlening garandeert en zodoende toegang garandeert tot een zeer brede doelgroep
 • Neemt de makelaar de tijd om al je vragen te beantwoorden en heeft hij kennis van zaken?
 • Klikt het tussen jou en de makelaar. Begrijpt hij de reden van verhuur? Tijdelijk verhuren van een te koop staande woning  of  vanwege vertrek naar het buitenland vergt een andere benadering  dan een of meerdere investeringspanden met een zo hoog mogelijke rendementsdoelstelling.
 • Biedt de verhuurmakelaar ook een beheermogelijkheid? Verblijf je bijvoorbeeld in het buitenland dan kun je niet zelf eventuele problemen oplossen die zich voordoen in je eigen woning. Niet iedereen wil deze verantwoordelijkheid neerleggen bij vrienden of familie.

Een verhuurmakelaar met beheertak beschikt over een netwerk van klussenbedrijven met iedere hun eigen specialisme. Een grote zorg minder.

 • Werkt de makelaar voor de verhuurder of de huurder? Alleen de makelaar die courtage aan de verhuurder vraagt dient de belangen van de verhuurder. Een makelaar die geen courtage aan de verhuurder vraagt werkt voor de huurder en zal dus zeker niet de belangen van de verhuurder dienen.
 • Besteed de makelaar aandacht aan het opstellen van het profiel van de toekomstige huurder? Met andere woorden kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat en wat u wilt uitsluiten. De juiste makelaar zal u vertellen hoe groot uw kansen zijn op verhuur met de door gestelde voorwaarden
 • Is een kennismakingsgesprek met de toekomstige huurder standaard opgenomen in het proces voordat er een definitieve overeenkomst tot stand komt? Met andere woorden, heb je zelf invloed op wie de huurder wordt?

Het beperken van de risico’s die kleven aan het verhuren van een eigen woning moeten worden gemanaged. Een gespecialiseerde verhuurmakelaar met verstand van zaken en veel relevante ervaring weet waar de mogelijke risico’s kunnen zijn en zal de verhuurder behoeden voor mogelijke valkuilen en het juiste advies geven. Zelf je eigen huis verhuren lijkt eenvoudig, maar  dat is het zeker niet. Gehinderd door enige kennis worden regelmatig door huizenbezitters zelf een huis verhuurd met nare gevolgen.

Dus wil je je eigen huis verhuren dan vergt dat speurwerk via internet naar de juiste verhuurmakelaar! Een vrijblijvend en informatief gesprek is de eerste stap naar je eigen huis verhuren.

Laat een reactie achter