/* preload font*/ /* preload font*/ Skip to main content
huis verhuren aan expats hoe gaat dat in zijn werk?

Een gespecialiseerde verhuurmakelaar uit uw regio neemt contact met u op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

VerhuurprocedureAanhuurprocedure

Wat zijn de kenmerken van een expat?

Expats zijn werknemers die tijdelijk in Nederland komen wonen. Meestal hoogopgeleide buitenlanders die voor een bepaalde periode, op projectbasis werkzaamheden voor een organisatie komen uitvoeren.

Zij worden aangenomen door hun werkgever vanwege hun specifieke kennis of ervaring die onder de Nederlandse werknemers onvoldoende aanwezig is. Vaak zijn dit technisch gerichte beroepen, zoals ingenieur of softwareontwikkelaar.

Het is een misverstand dat expats altijd in grote en dure huizen willen wonen. Uiteraard komt het voor dat er technische managers of directeuren worden aangetrokken uit het buitenland. Maar veelal zijn het expats die een middenkader functie bekleden. Dit verklaart ook direct dat er diverse type woningen nodig zijn voor de verhuur aan expats

huis verhuren aan expats hoe gaat dat in zijn werk?

Is uw woning geschikt voor de verhuur aan een expat?

Uw appartement of woning verhuren aan expats is in principe altijd mogelijk. De basis is uiteraard dat uw woning representatief en “expatproof” moet zijn.en turn key kan worden opgeleverd. De ligging, het aantal slaapkamers en of uw woning wel of niet gemeubileerd aangeboden wordt bepaald of een expat geïnteresseerd is in uw woning. Het is belangrijk dat uw woning past bij het zoekprofiel van de expat.

Een groot aantal expats komt alleen naar Nederland en laat zijn gezin achter in zijn thuisland, gedurende het project. Deze groep expats zoekt veelal een gemeubileerde studio of twee kamer appartement vlakbij zijn werk, Schiphol of Rotterdam airport, of het centrum van de stad. Is er al bekend dat zijn project langer dan een half jaar zal duren dan zal hij mogelijk een woning zoeken met een extra slaapkamer. Zijn gezin zal mogelijk tijdens de vakanties naar Nederland komen.

Een ander groep expats reist direct af met het hele gezin en zal voor een langere periode een gemeubileerde of gestoffeerde woning zoeken. Dit is sterk afhankelijk van het feit of zij in hun thuisland een woning achterlaten en deze zelf gemeubileerd of gestoffeerd verhuren.

Het is dan ook lastig van tevoren in te schatten of u uw woning gestoffeerd of gemeubileerd moet aanbieden. Het beste is hier flexibel mee om te gaan. 

Ervaringen huis verhuren aan expats

Er zijn verhuurders met prachtige en goede ervaringen met expats. Maar er zijn ook verhuurders die een minder positieve ervaring hebben.

Dat is ook wel logisch. Naar Nederland komen expats uit allerlei culturen. Al deze culturen hebben verschillende gebruiken en verwachtingen. Het is daarom ook belangrijk om een expat te vinden die min of meer dezelfde normen en waarden heeft als u als verhuurder met betrekking tot wonen en woongenot.

Een gespecialiseerde verhuurmakelaar kan u veel achtergrond informatie geven over de verschillende culturen en hun gebruiken en u helpen bij het selectieproces.

Uw huis verhuren aan expats vraagt voorbereiding en kennis, zeker als u uw woning gemeubileerd wenst te verhuren.

Ervaringen woning verhuren aan expats: een praktijkvoorbeeld

Marcel van der Marcel wilde zijn appartement verhuren in de regio Haarlem In een periode van 8 jaar heeft hij zijn appartement al 6 keer verhuurd.

Hiervoor heeft hij via Premium Housing** , Executive Home Rentals als verhuurmakelaar ingeschakeld. Vijf keer verhuurde hij aan een expat en één keer aan een Nederlander.

De eerste keer verhuurde hij zijn woning aan een Portugees stel zonder kinderen, voor de periode van minimaal 1 jaar. Een zeer positieve ervaring. Zeer vriendelijke en nette mensen.

Wat hij jammer vond is dat zij na 7 maanden gebruik maakten van de in de huurovereenkomst bedongen diplomatenclausule. De huurder werd door zijn werkgever voortijdig overgeplaatst naar Ierland en mocht om die reden de huurovereenkomst eerder opzeggen.

De tweede keer betrof het een Deens stel met een dochtertje van 5. Zij hebben precies 2 jaar met veel plezier in de woning gewoond en hebben aansluitend een woning gekocht in dezelfde buurt.

Eerder hadden zij de verhuurder gevraagd of zij wellicht zijn woning konden kopen. Maar Marcel wilde zijn woning nog niet kwijt, omdat hij anders met een restschuld achter zou blijven. Daarbij waren de huurinkomsten prima en wilde hij deze niet kwijt.

De derde huurder betrof een vrijgezelle Amsterdammer. Vanwege een scheiding zocht hij een tijdelijke huurwoning. Nadat deze huurder was vertrokken naar Aruba heeft de verhuurder er een goede vriend aan overgehouden. Hij is inmiddels een keer bij hem op bezoek geweest.

De vierde huurder was een minder succes. Deze keer werd de woning verhuurd aan een bedrijf. Dit leek Marcel een goede veilige zaak. Echter betaalde het bedrijf onregelmatig en moest hij iedere maand achter zijn geld aan. Na maand 5 bleek het bedrijf in staat van faillissement te verkeren en werd de huurovereenkomst om die reden voortijdig ontbonden.

De vijfde huurder was een vrouw die voor een project van een half jaar naar Nederland kwam. Deze huurder heeft er uiteindelijk anderhalf jaar gewoond omdat haar project telkens verlengd werd met een half jaar.

De zesde huurder woont nog steeds in de woning van Marcel. Deze huurder komt met zijn gezin met twee kinderen uit de US en vraagt wat meer aandacht. Het blijkt dat in de Verenigde Staten verhuur heel anders verloopt. Daar is het gebruikelijk dat de huurder ook voor kleinigheden (zoals een lamp die vervangen moet worden) een beroep kan doen op de verhuurder.

Nadat de makelaar van Executive Home Rentals deze huurder nogmaals op de algemene bepalingen heeft gewezen is dit eigenlijk niet meer voorgekomen. De huurder heeft aangegeven de huurovereenkomst te willen verlengen.

** Premium Housing werkt alleen met gespecialiseerde verhuurmakelaars die een keurmerk dragen van goed of uitstekend makelaar.

Is huis verhuren of appartement verhuren aan expats lucratief?

Veel particuliere verhuurders geven er de voorkeur aan om hun huis te verhuren aan expats. De reden hiervan is dat zij verwachten een hogere huurprijs te kunnen vragen.

De laatste jaren is de huurmarkt voor expats echter veranderd. Vroeger betaalde de werkgever eigenlijk vanzelfsprekend de woonlasten van de zijn buitenlandse medewerker. Dat is de laatste jaren wel veranderd. Expats krijgen lang niet altijd meer een housingallowance. Krijgen zij deze wel dan is de bijdrage een stuk lager dan voorheen en voor een beperkte periode. Dit heeft tot gevolg dat expats op zoek gaan naar betaalbare woningen en in hun zoektocht alle woningen vergelijken. Het streven is voor hen altijd om niet bij te hoeven betalen. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen op.

Expats met hogere functies krijgen meestal wel woonlasten vergoed en zoeken dan ook woningen die passen binnen een hoog budget. In de randstad zijn er woningen die aan deze doelgroep tussen de € 4000,00 en € 10.000,00 euro per maand worden verhuurd.

Maar de gemiddeld expat heeft een budget van tussen de € 900,00 en € 1.750,00 te besteden.

Vraag een regionaal georiënteerde makelaar u een indicatie te geven van de huurwaarde van uw woning.

De verhuurmakelaars die zich aangesloten hebben bij Premium Housing geven u een huurwaarde zonder dat zij hiervoor kosten in rekening brengen. De huurwaarde van uw huis is afhankelijk van vel factoren. Uw verhuurmakelaar kan u hierover meer vertellen, maar ook tips geven om de huurwaarde te verhogen.

Laat een reactie achter